Aanraken is een eerste levensbehoefte. Het geeft je een gevoel van veiligheid en geborgenheid. En is zo’n belangrijke manier van communiceren. ,
Naast mijn praktijk waar ik o.a. lichaamsgericht werk en ontspanningsbehandelingen en (kinder)massages geef, werk ik ook nog als juf met anderstalige kinderen. Ik heb geen eigen klas, maar haal de kinderen op voor een activiteit bij mij. En het gebeurt me heel vaak, eigenlijk wel elke dag, dat kinderen in de gang naar me toe lopen en me even een knuffel geven. Soms vragen ze het; ‘Mag ik je even knuffelen?’. Natuurlijk en ik neem daar ook even de tijd voor. Soms voel ik me weleens de ‘knuffeljuf’.
Pasgeleden zat er een kleutertje samen met zijn moeder op het bankje op het kleuterplein. Ik kwam net aan en toen hij me zag, liep hij naar me toe en riep m’n naam. Opeens stopte hij, draaide z’n hoofd om en keek naar z’n moeder. Z’n moeder gaf een knikje en vervolgens stormde hij op me af en gaf me een heerlijke dikke knuffel. Wat een welkom en een mooi begin van de schooldag.
Deze kleuter zat nog niet zolang bij ons op school en helaas kende ik hem nog niet bij naam. Maar er was op dat moment zeker een mooie verbinding tussen ons.
Ook als ik een klas binnen kom, gebeurt het regelmatig dat een kind van z’n plek afloopt en me even knuffelt. Ik laat het gebeuren, ook al is het maar even, even dat contact. En misschien vindt de groepsleerkracht het niet zo handig, want is de klas eindelijk stil en dan kom ik de klas binnen (wel stilletjes hoor) en loopt er toch een leerling van z’n plek af. Kan de leerkracht weer opnieuw beginnen. Sorry, but no sorry😉. Want naar mijn mening doen kinderen dat niet voor niks. Kinderen kunnen dat intuïtief doen of omdat ze er behoefte aan hebben. Bijv. als ze zich hebben bezeerd, verdriet hebben of al ze zich ongemakkelijk voelen. Maar soms ook gewoon om je te begroeten.
En ik wil daar de ruimte en de tijd voor geven. Dit contact zorgt ervoor dat ze zich geliefd, gezien en gewaardeerd voelen. Het zorgt voor rust en verbondenheid waardoor stress en angst verminderen. Kinderen moeten al zoveel en dan is zo’n moment van ontladen en opladen belangrijk en kunnen ze er weer even tegenaan.
Dus….
Een aai over de bol, een schouderklopje, een hand over de rug tijdens het troosten, even oogcontact, een knipoog, een knuffel, een lach, even op schoot,…
Dingen die ik op de automatische piloot en soms ook erg bewust doe wanneer ik met jonge kinderen werk. En waarom?
Omdat ze zo BERE-belangrijk zijn!!!!
Het werkt helend en is soms het beste medicijn.
Bij aanraking komt het stofje oxytocine, het knuffelhormoon, vrij wat ervoor zorgt dat je je weer goed voelt. (Uit onderzoek is gebleken dat het knuffelhormoon pas na 8 sec. vrijkomt, dus neem de tijd om te knuffelen). Daarnaast is aanraken belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen.
Ook zorgt veel knuffelen voor een goede hechting tussen ouder en kind en op latere leeftijd
hebben ze er nog voordeel van en gaan o.a. meer ontspannen door het leven, staan meer open voor het wereldbeeld van de ander en zijn meer gericht op compassie.
Knuffelen, liefdevol aanraken, masseren,…neem er de tijd voor.
Wanneer je merkt dat je kind snel overprikkeld is, moeite heeft met slapen, zich snel overweldigd voelt, veel driftbuien heeft, zich afzondert of terugtrekt, last heeft van onverklaarbare hoofd-op buikpijn of zelfs moeite heeft met aanraking kan een kindermassage veel betekenen. Een massage zorgt o.a. voor ontspanning en rust in het lichaam zodat klachten en problemen verminderen of verdwijnen.
Wil je ook meer balans bij je kind, wil je zelf leren hoe je je kind kan masseren of gun je jezelf die ontspanning, kom dan gerust langs bij mij in de praktijk.